De droom van Klaas & Moed, beleid en lef


De droom van Klaas

Het was een puinhoop op de Rosendaalsestraat. Op de hoek van de Willemstraat werd "Kapper Jordens" naar beneden gehaald en het zand en puin lag verspreid over de hele straat.
De trottoirs waren ook al niet te belopen, want er waren net geulen met nieuwe leidingen dichtgegooid. Tot overmaat van ramp viel er ook nog regen. Daarom was het fijn dat Klaas van Vlaanderen, beheerder van het KAB-gebouw, even een beetje zonneschijn bracht.
Hij vertelde namelijk van de plannen die de gemeente Arnhem met Klarendal heeft; zoals hij dat ziet dan.....
"Kijk, als ik naar boven kijk zie ik een mooie gerestaureerde molen, iets verder op de Klarendalseweg zie ik een prachtige moskee. Ja...... dat is nu nog de Kapel, waar Henzen zijn opslag heeft............... maar dat komt wel in orde.
Dat wil natuurlijk iedereen zien, een molen, een moskee en prachtige nieuwbouwhuisjes met eenvoudige mensen.
Daar komen de mensen op af. Daarom komt er bij de Velperpoort een 8baans-spoorlijn en... ja natuurlijk wordt station Velperpoort het Centraal Station. Mooi wordt dat, want er staan al genoeg bankgebouwen in de buurt en ze bouwen nog steeds aan de Velperweg.
De middenstanders in Klarendal krijgen gouden tijden vanwege al die toeristen. Het KAB-gebouw blijft natuurlijk. Dat kan niet weg, want er is niet alleen een functie voor de wijk (feesten & carnaval), maar ook veel plaatselijke verenigingen maken er gebruik van.
Klaas is dus een soort wijkhuisleider?
Er komt geen antwoord, maar hij staart wel ernstig naar het Centraal Station, sorry naar het Velperpoortstation.

Moed, beleid en lef

Soms lopen er door Klarendal onverwachte huiseigenaren.
Klaas van Vlaanderen, beheerder van het KAB-gebouw is er zo een. Maar dan wel een eigenaar die hart heeft voor zijn huizen. Want wat Klaas gepresteerd heeft in de Rappardstraat, en hij is daar nog mee bezig, is om je petje voor af te nemen.
Wie de toestand daar op de Rappardstraat 8,10,12, 14 niet gekend heeft, moet weten dat deze huizen kort geleden nog op de krottenlijst stonden.
Loop je nu naar binnen op de nummers 8 en 10, je ziet als het ware kleine paleisjes. Klaas van Vlaanderen is daar lange tijd mee bezig geweest. Natuurlijk eerst dat gedonder met tekeningen. De gemeente wilde geen koekoeks, maar ze zitten er mooi op. "Dat is nou renoveren" zegt Klaas. Een huis aanpassen aan de eisen van deze tijd, douche, echte keuken, grote woonkamer enz.... Ook moet je diverse gedeelten van je huis isoleren in verband met brand. Klaas kan iedereen aanraden om een eigen huis, als het even kan te renoveren. Dit is mogelijk voor iedere arbeider, als hij maar lef heeft.
Je hebt zo wel een grotere en fijnere woning. Het heeft me wel heel wat geld gekost. Je krijgt namelijk niet voor iedere verbetering zomaar subsidie. Je moet dat bekijken en informeren bij de gemeente. Klaas van Vlaanderen is best bereid om mensen die hun eigen woning willen renoveren van advies te dienen.... maar, zegt Klaas, de mesne die een gerenoveerde woning huren moeten wel bereid zijn om een flinke, eventueel nieuwbouwhuur te betalen. Want voor de eigenaar is het haast een onbetaalbare zaak. De mensen die nu bij mij in huis zitten,
betalen meer dan vroeger. Maar het is een bejaardenwoning, dus een aangepaste huur van fl. 80.-.
Daar hou ik fl.3,00 aan over.
Als je het zo bekijkt dan heeft Klaas iets groots gepresteerd. Hij leeft nu in een prachtige en praktische woning.
Daar is wel moed voor nodig geweest. Hopenlijk zijn er meer moedige mensen in de wijk.Uit de Klarendalse Ondernemers Vereniging (1975)