Straatmuzikanten


W.H. Zernitz
In Klarendal hebben rond de jaren 50 van de vorige eeuw een vijftal straatmuzikanten gewoond en gewerkt, waaronder de broers Jan en Wim van Kleef, Hent van Leur en W.H. Zernitz, de Knok Rutten.

Hiernaast een foto van W.H. Zernitz. Deze straatmuzikant woonde destijds aan de Rosendaalsestraat 21 naast het KABgebouw. Hij bespeelde een zogenaamde Belgische accordeon met allemaal koperen knoppen. Zijn repertoire bestond uit walsen en musette. Zijn vrouw mansde (mansen = geld ophalen). Zij deed dit voornamelijk om te voorkomen dat haar echtgenoot het verdiende geld gebruikte om de lokale cafés in stand te houden.
Na de oorlog is hij met drinken opgehouden en werd hij lid van de geheelonthoudersvereniging.Heeft u informatie over andere straatmuzikanten en/of foto's neem dan contact op per Email.

mail: Historisch Klarendal

De koning der accordeonisten was onbetwist Jan van Kleef uit de Javastraat 22, daar bleef je voor stilstaan. Op onderstaande foto staat Jan gezellig tussen de dames van de biljartclub. Deze foto is voor 1950 gemaakt in het café van de Fam. Langeveld op de hoek van de Nieuwstad en Walstraat.Samen met zijn broer Wim die aan de Klarendalseweg 531 tegenover de Ludgerisschool woonde, speelde hij de sterren van de hemel. Beide broers speelden ook regelmatig op de boten die van Arnhem naar de Westerbouwing vaarden.
Ook bekend op Klarendal was de Knok Rutten (hoe hij aan die bijnaam kwam is niet bekend). Rutten was meestal te vinden in de Akkerstraat, een goede reden zou kunnen zijn dat hij een geregeld bezoeker was van het café Cambrinus van Ben Willemsen op de hoek Klarendalseweg. Knok Rutten stond er om bekend dat hij altijd uit volle borst meezong. De dochter van Rutten speelde in café Bolt in de Rijnstraat 11.


Knok Rutten

Karl Losser was weer een ander verhaal. Hij woonde op de Brouwerijweg, maar speelde voornamelijk op Klarendal. Altijd gekleed met hoed en lange jas. Hij speelde uitsluitend opera.

Hoewel geen rijke buurt hebben deze muzikanten in Klarendal een goede boterham kunnen verdienen dankzij de goedgeefsheid  van de bewoners
.
Hent van Leur

Op de foto rechts zie je Hent van Leur
. Hij is in de vooroorlogse crisistijd zijn carrière als straatmuzikant begonnen. Hent van Leur was elke zaterdagmiddag op de Hommelsemarkt te vinden.
Wanneer de Klarendallers een dagje met de bus uit gingen was van Leur vaak degene die met zijn accordeon de boel opvrolijkte, zover dat nodig was.