Tonnie Vos-Peelen

Mijn naam is Tonnie Vos -Peelen, ik ben in 1948 geboren in de Vinkenstraat. Mijn vader was steenfabriekarbeider, moeder was zoals toen gebruikelijk was huisvrouw. Mijn lagere schooltijd speelde zich af in de school aan de Agnietenstraat (bij het Noordpad), later ben ik naar de Huishoudschool op Presikhaaf gegaan. Later ben ik cassiere bij de Coop in de Spijkerlaan geworden.
We speelden vaak met een hele groep tikkertje, handbal, hinkelen en touwtje springen, waarbij de ouders vaak het touw draaiden.
Ineke Weber was een hele goede vriendin van mij, (zij is onder tussen overleden) en ook Heintje Durant was een hele goede schoolvriendin. Helaas is zij door een verkeers ongeval om het leven gekomen en een dag voor ik 14 werd is zij begraven. Met Ansje Gids speelde ik ook op straat mee, de rest van de kinderen herinner ik mij niet zo goed van naam.
Ja en dan de schoolliefde, als ik mij dat goed herinner, was dat een jongen uit de Spoorwegstraat, een Frits Boekhorst of te Boekhorst. Ik vraag me af of hij dat nog zou weten? Het is natuurlijk wel bijna 50 jaar geleden.

In de Vinkenstraat hadden we destijds een melkwinkel van de fam. Beijer, een kruidenierswinkel van de wed. Theunissen en natuurlijk ook de groentenhal van Oudsen en een smederij.
Van de Vinkenstraat herinner ik mij leuke dingen vooral als in de zomerdag er veel mensen buitenzaten. Dat was het er echt gezellig. Van de voetbalvereniging H.O.V. waar mijn vader penningmeester van was, herinner ik mij dat er met koninginnendag feest gevierd werd. De avond ervoor werden er slingers door de straat gehangen en dan was het al echt feest. De dag er na, op koninginnendag zelf waren er spelletjes voor de kinderen, het feest ging dan tot laat in de avond door.
Ik heb samen met mijn vader op onze zolder heel wat slingers gemaakt voor dat feest. Ik vond het heel fijn een foto op de site te zien van het bestuur van H.O.V. waar mijn vader opstond. Ook de voetbalwedstrijden in Bauman's gat ben ik niet vergeten, ik ben vanaf 1973 weg uit Klarendal, maar herinneringen blijven. Zo terugdenkend heb ik op Klarendal een fijne jeugd gehad.