Rein Hoenholt

Ik ben Rein Hoenholt. Van 1954 tot 1965 heb ik in de Paulstraat op nummer 18 gewoond. Samen met mijn ouders, 2 broers en 3 zussen. Mijn jongste zus is daar geboren. Mijn vader werd elke morgen naar de bus gebracht door onze hond, een witte kees. Ik heb daar een goede jeugd gehad, het was een zeer sociaal gebeuren.
Bij ons in het blok woonde o.a op de hoek Putstraat een weduwvrouw, die runde daar een bakkerszaak. Daar werd alles opgeschreven, daar tegenover een kleermaker
. Op de stoep deden wij kaarten met doormidden gescheurde sigarettendoosjes. Naast de bakker woonde de fam. Crum en later dacht ik Habrink, dan de fam. Sinnermus, met zoon Peter en dochter Ietje. Daarnaast woonde er een weduwvrouw met een hond. Onder ons woonde de fam. Crum, met ik dacht 3 meisjes. Daarnaast had je de schuur van Brouwer, dat was een boer. Wij gingen vaak mee om margrieten te plukken in zijn weiland, helemaal in ArnhemZuid.
Iets verder woonde Janssen daar heb ik minder goede herinneringen aan, zij hadden een herdershond. Toen bij ons thuis iedereen ziek was, zou ik kaas en melk halen bij de melkboer onderaan de Paulstraat. Zover kwam het niet, de hond heeft mijn flink gebeten ik heb toen 2 weken in het kinderziekenhuis op de hoek Johannastraat/Catharijnestraat gelegen.
Tegenover ons woonde vroeger o.a. tante Lies en ome Leen, deze maakte altijd groenten schoon voor
Stijn, de groenteboer op de hoek Catharijnestraat/Klarendalseweg. Ook woonde daar de fam. Harmelink. ik dacht dat een van de dochters trouwde met Jaap de Knecht, een oudkeeper van de Graafschap en later een trainer.
Dan was er ook nog een groenteboer, eerst van de Sluis en toen van Vlaanderen. Bij van de Sluis ging ik altijd helpen en kreeg ik voor ons thuis groenten of fruit mee. Van Vlaanderen die had een zoon, die bert heette. Hij is, dacht ik getrouwd met een meisje van Habrink. Bert voetbalde bij VYDO en ik mocht altijd met hem mee achterop zijn bromfiets.
Iets naar onderen in de straat had je een poort en daar gebeurde nog wel eens wat. Bovenaan had je de snackbar van Theet Bos Theet was getrouwd met een Russin en die kon heerlijke majo maken. Ook waren wij veel te vinden in de garage van Matser.
Wij hadden ook een voetbal club K.M.D (klein maar dapper) en wij voetbalden op de Ronde Weide in Sonsbeek tegen de ploeg van een zekere Gradus. Het ging om een echte beker. Agent de Bie was de scheidsrechter. Bennie Hofs speelde in de ploeg van Gradus. Als ik het goed heb woonde Bennie vroeger in de Putstraat.
Ik heb ook nog herinneringen aan de jeugdkampen met o.a. Henk Broens en aan de voetbalclub RKJC, het veld lag waar nu de Intratuin is, later werd het ESCA, Bij het veld van RKJC plukten we voor ons zelf appels, totdat er een keer met hagel werd geschoten, het was gelijk afgelopen.

Ook aan de Mariakapel in de Rappardstraat heb ik veel herinneringen. Ik moest van huis uit misdienaar worden en Nijland was daar koster en die moest het ons leren en alles in het Latijn als wij er waren dan moest er echt geluisterd worden. Kapelaan Pierik was daar de geestelijke, wij kregen ook wel eens les van de zoon van Nijland .Ik dacht dat hij Benny heette. Wij hebben daar wel menig wijntje gedronken en hostie gegeten. Het hoogtepunt was de Maria bedevaart naar Kevelaar met alles erop en eraan. Niet iedereen ging mee om te bidden, er gingen tassen vol koffie en sigaretten de grens over. De bussen werden nooit aangehouden. Mijn moeder is nu 82 jaar en kan zich veel herinneren van Klarendal. Ik weet nog van de fam. Hul, een super groot gezin. Ook de fam. Pelkman, Arts en Schuiling kan ik me goed herinneren.