Jan Zijlstra

Mijn naam is Jan Zijlstra, ik woonde met mijn vader en moeder en 4 broers op de Klarendalseweg 142, in een woning van het leger naast de vroegere Militaire bakkerij. In mijn tijd was het een militair kledingmagazijn. Aan de andere kant van de voormalige bakkerij woonde de familie Beeldsnijder. Mijn vader was Korporaal 1e klas chauffeur eerst op de Garnizoensgarage en later was hij de vaste chauffeur van een Kolonel.

Ik zat op de Sint Jansschool bij meester van Hees, die duidelijk een hekel had aan Klarendallers en dat verkondigde hij dan ook openlijk. In mijn vrije tijd zat ik bij de muziek en wel bij drumband Oost Arnhem waar ik totdat wij gingen verhuizen in 1967 bij heb gezeten. Ik kan mij nog wel de tripjes herinneren naar Duitsland en wel naar Oberhausen waar ik bij een familie 2 dagen werd ondergebracht samen met nog een jongen.
Een van de leden van Oost Arnhem vroeg aan mij of ik Duits kon praten, wat ik dus niet kon. Hij zei tegen mij als je iets goeds wilt zeggen moet je het volgende tegen die meneer zeggen: "Wenn bekomm ich meinn Fahrrad züruck", wist ik veel dat ik om een gestolen fiets uit de 2e wereldoorlog vroeg. Ik deed dat dus en de Duitser plofte zowat uit elkaar, maar hij was gelukkig niet kwaad op mij.
Klarendal was mijn domein en vooral de Menno van Coehoornkazerne waar ik veel vertoefde na school, omdat ik het fijn vond om bij mijn vader te zijn, want ik was trots op hem in zijn uniform.
Ik vergeet nooit de optochten van Sinterklaas met de zwarte pieten op de scooter en al het snoep wat werd uitgedeeld, prachtig was dat!!!
Een keer per jaar werd klarendal bevolkt door veel buitenlandse soldaten die mee kwamen doen aan de Nato Taptoe, prachtig was dat en aangezien ik veel op de kazerne was, ontmoeten ik veel van die soldaten en heb daar nog leuke herinneringen aan.
Ik kan mij nog herinneren dat er een meisje werd aangereden en dat een Italiaanse soldaat die bij ons thuis op de koffie was, eerste hulp aan dat meisje verleende. Zij had een grote bovenbeenwond opgelopen.

Ja Klarendal, je blijft in mijn hart en als ik in de buurt ben dan mijmer ik over vroeger, met al je winkels, zoals de visboer Bultje Leidekker, de sigarettenboer Snelders die zo trots op zijn zoon was die voetbalde als prof, de Vivo, en zo kan ik er veel opnoemen.
Klarendal wordt nu opgeknapt en dat is maar goed ook!!!!