Berrie van der Aa

Ik zal proberen wat herinneringen op papier te zetten en eventueel ook nog wat foto's.

Een aantal reacties op de teksten van Guido Bosch (Ik ken hem nog wel).

In het rijtje van Pietje Bosch zaten: Sigarenzaak "Nieuw Dehli" van de fam. Merkestein. Deze begon ca. 1956 een nieuwe zaak op Presikhaaf (het oude winkelcentrum bij de driepoorten). De Patatzaak naast Boekhandel/Bibliotheek Herder was van de fam. Huts. Een broer van Kruidenier Meeuwissen dreef de winkel op de hoek van de Tedingstraat. Hun vader (altijd voorzien van een kalotje en een vestje met daarin een kitspotje - voor de pruimtabak) noemden ze "De Boer Meeuwissen" en was schatrijk geworden van de pofklanten.

Vishandel Leydekkers (op de andere hoek van Simmers) werd vanaf 1946 gedreven door Mien Leydekkers die getrouwd was met Chiel ("De Bult") Jonkers.

"Chrisje met het stokje" was een van de vele kinderen van Dorus en Riek Durant (Solostraat 8). Andere bewoners van de "even" kant waren
Piet en Greetje Durant (nr. 2),
fam. van Doesburg (nr. 4),
fam. Frederiks (De Bloedkop) (nr. 6),
Teun van Vlaanderen (nr.10)
en op hoek van de Atjehstraat/Solostraat op de bovenwoning woonde Opa en Opoe Durant.

En dan natuurlijk ook de "oneven kant"
nr.1 (boven de visboer) Toon en Bets Warbroek met zoons Toontje en Alfred
nr.3 fam. Gerritsen (rooie jaqueline)
nr.5 fam. van der Steen
nr.7 Ap en Dien van Hal met zoons Tiny en Appy en dochter Dien
nr.9 Jan en Miep van der Aa (met ondergetekende)
nr.11 Opa en Oma Bakker (opa was schoenmaker)
nr.13 Opoe Wannet (haar zoon dreef een groentenzaak hoek Atjehstraat/Solostraat)
nr.15 fam. Sanders (vader Sanders was ook schoenmaker) met zoon Joop (die werkte in de smederij van Toon Kersten aan de Javastraat)
nr.17 fam. Esman
nr.19 Jan en Daatje Slakhorst (zoon Henk)


M.b.t. tot Buikie Snelders: zoon Bennie heeft bij Vitesse gevoetbald maar ook een aantal jaren bij Young Boys in Zürich.

De foto's van de uitgebrande zaak. Daar zat niet Leisner, die (Men noemde hem de God van Klarendal) zat op de andere hoek, met naast hem Span de schoenmaker en op de hoek aan de andere kant (Klarendalseweg Neerlaands Tuinstraat) de Paardenslager van Leuven.
In de uitgebrande zaak zat tot 1954 Theo Walraven voordat hij naar de winkel bij de molen ging. In 1954 kwam Kapsalon Boerhof in dat hoekpand. Toen in 1956 de "communistenrellen" n.a.v. de inval in Hongarije plaatsvonden, werden bij Boerhof (lid van de CPN) alle ruiten ingegooid en de inventaris vernield, waarna Boerhof terugging naar Groningen. (Trouwens in de nieuwe winkel van Theo Walraven gebeurde hetzelfde).

De smid in de Javastraat was de smederij van Toon Kersten. Deze dreef tevens een sigarenzaak op de hoek van de Javastraat en de Hoflaan.

Zelf ben ik op 5 maart 1947 geboren op Agnietenstraat 57. Verhuisde datzelfde jaar nog naar Agnietenstraat 39 en in 1951 verhuisden we naar Solostraat 9. In maart 1957 verhuisden we naar de Johan de Wittlaan maar ik hield toch contacten met "oude buurtvriendjes".


Berrie van der Aa
De Gasperistraat 2
6904 LW Zevenaar
E-mail: bpajvanderaa@planet.nl