Ans (Furman) Zweers

Ik ben Ans (Furman) Zweers, geboren in 1950 in de Hovenierstraat nummer 28. Mijn ouders waren gescheiden. Ik woonde daar tot 1969 met mijn moeder en drie broers en drie zussen. Met zijn zevenen op een bovenhuis, krap maar gezellig,  je wist niet beter.
Ik zat op de bewaarschool en de Zonnebloemschool.
Mijn leukste herinneringen aan Klarendal zijn onder meer: tussen het puin spelen van het oude kinderziekenhuis, op weg naar de Creuzbergschool aan de Vijverlaan.
En natuurlijk de kermis op het Putplein en Koolstraat, die er altijd was tijdens de Klarendalse winkelweken. Mijn moeder deed de was voor een paar kermismensen en wij kregen dan vrijkaartjes voor de diverse attracties. Ook de zaterdagmarkt in de Akkerstraat vergeet ik niet snel, net zo min als de koekkruimels van Jamin op de Klarendalseweg
Ook kwam de melkboer toen nog aan de deur. Dat was van de Brink, die had ook nog een winkel  op de Sonsbeeksingel 150, op de hoek van de Paulstraat. Daar kon je 1 of 2 liter verse melk uit een grote kan kopen, of op laten schrijven, iets wat veel gebeurde in die tijd, dat kon bijna bij al de winkels op Klarendal.
En wie herinnert zich niet de eerste Chinezen met hun kreet "PINDA PINDA LEKKAH LEKKAH",  zij verkochten heerlijke pinda's.
Niet te vergeten de schillenboer die met paard en wagen door de Klarendalse straten reed, als je wat schillen of oud brood inleverde
dan kreeg je snoepjes. Die schillenboer had zijn stallen op het Putplein en een kleine winkel met schoonmaakdingen, geloof ik.
Da
n had je nog Schuijt, de drukkerij op de hoek van de Koolstraat en Klarendalseweg, hij had volgens mij als een van de eerste  Klarendallers een televisie, wij stonden vaak met onze neuzen tegen de etalageruit tv te kijken, soms riep hij een paar kinderen naar binnen, dat was in de winter natuurlijk wel prettig.
Het Corso Theater een paar meter verder op de Klarendalseweg. Vlooientheater werd het ook wel genoemd, echt vanwege de vlooien. Daar kon je voor een kwartje naar de film. Op je leeftijd werd niet zo gelet, ik ben meerdere keren naar een film geweest voor 14 jaar, ik was toen 12  of zo.
Naast het Corso Theater zat een bakfietsen verhuurbedrijf .
Het mooiste dat ik me herinner, is het badhuis in de West-Peterstraat, daar ging je één keer per week douchen, voor dat douchen had je een bepaalde tijd en werd er op de deur geklopt als de tijd om was.
De wijkvereniging Klarendal organiseerde jaarlijks reisjes, naar een boerderij waar we in het hooi moesten slapen. Burgemeester Matser kwam dan op bezoek en kregen we snoep van hem.
Ondanks alle armoede die veel mensen in de buurt leden, was het super gezellig, altijd op straat spelen met zijn allen.